Siirry suoraan sisältöön

Jüri Arrak 1936-2022

Suunta muistaa äskettäin edesmennyttä virolaista taiteilijaa Jüri Arrakia (24.10.1936 – 16.10.2022). Hän olisi tänään täyttänyt 86 vuotta, mutta menehtyi runsas viikko ennen syntymäpäiväänsä.

Jüri Arrak oli virolaisille todella merkityksellinen taiteilija, joka nautti – ja nauttii edelleen – laajalti kunnioitusta ja arvostusta. Tämä arvostus ei todellakaan rajoittunut pelkästään kansallismielisiin piireihin. Paljon kertoo se, että esimerkiksi Viron presidentti ja evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa molemmat julkaisivat Arrakille pitkät muistokirjoitukset.

Jüri Arrak ei ollut ainoastaan taidemaalari, vaan myös kuvittaja ja nämä kuvitukset ovatkin hyvin ikonisia. Hänestä teki todella erityisen taiteilijan se, että hänen tuotantonsa tutustutti laajat massat Viron muinaismytologiaan. Hyvä esimerkki tästä on piirroselokuva Suur Tõll.

Tuo kansallisen (ja myöhemmin myös kristillisen) mytologian esille tuonti oli todella ainutlaatuista, erityisesti Viron neuvostomiehityksen aikana, mutta myös sen jälkeenkin. Suunta pitää hänen työtään myös arvossa erityisesti tästä syystä.

Suunta-kollektiivi ottaa osaa virolaisen veljeskansamme suruun suuren taiteilijan poismenon johdosta ja toivomme, että hän toimii innoittajana yhä uusille taiteilijasukupolville, joiden silmissä palaa sama kansallinen liekki.

Kirjoitus julkaistiin 24.10.2022, Jüri Arrakin syntymäpäivänä.