Siirry suoraan sisältöön

Elielinaukio muutettava Töölönlahdelle ulottuvaksi puistoksi

Kansallismielinen kulttuurikollektiivi Suunta ottaa kantaa Elielinaukion arkkitehtuurisuunnitelmiin. Modernin uudisrakennuksen sijaan Suunta esittää uusista lähtökohdista järjestettävää arkkitehtuurikilpailua, jossa alueelle ei rakennettaisi uutta kolossia vaan Elielienaukiolta Töölönlahdelle tulisi nykyistä laajempi, päärautatieaseman sivuun asti kiilana ulottuva puistoalue.

Helsingin päärautatieaseman ja Postitalon välissä olevalla Elielinaukiolla on tällä hetkellä linja-autojen laiturialueita. Linja-autoliikenne on suunniteltu siirrettäväksi mm. Kampin terminaaliin, minkä myötä alueelle vapautuisi lisää tilaa. Helsingin kaupunki ja alueen kiinteistönomistajat ovat tämän vuoksi käynnistäneet kansainvälisen kutsumuotoisen arkkitehtuurikilpailun, johon pyydettiin ehdotuksia ja näihin ehdotuksiin kommentteja yleisöltä.

Kilpailunjärjestäjä ilmoittaa tavoitteekseen suunnitella viihtyisää, turvallista ja monipuolista kävelykeskustaa alueen arvokasta historiaa kunnioittaen. Kulttuurikollektiivi Suunta katsoo, että tämän tavoitteen saavuttamiseksi kilpailulla on väärät lähtökohdat. Aluetta pitäisi Suunnan näkemyksen mukaan viedä kokonaan toiseen suuntaan kuin mihin julkistetut kilpailuehdotukset sitä veisivät.

Helsingin päärautatieaseman länsipuolella oli historiallisesti konepajaa ja varikkoja, teollisuusaluetta. Näistä on luovuttu ja niistä muistuttaa enää sympaattinen ravintola Vltavan jugend-rakennus, joka on toiminut VR:n tiloina. Vltavan takaa ei avaudu enää teollisuusalue vaan entisten makasiinien alue on nykyään avoimempi Kansalaisaukio. Sen laidoilla sijaitsevat mm. Eduskuntatalo, Musiikkitalo ja kirjasto. Aukiolta avautuu kulku Töölönlahdelle ja sitä reunustavaan Hesperianpuistoon.

Suunta ehdottaa, että nykyarkkitehtuurin tyyliin rakennetun uudisrakennuksen sijaan tilaisuus käytetään hyödyksi ja alueelle viime vuosikymmeninä rakentunut puistoalue uudistetaan ja laajennetaan. Tämän arkkitehtuurikilpailun jälkeen pitää järjestää puisto- ja maisema-arkkitehtuurikilpailu, jolla haettaisiin alueelle vaihtoehtoinen kokonaissuunnitelma. Elielinaukiolta Kansalaisaukiolle ja siitä edelleen Töölönlahdelle ja Hesperianpuistoon voisi avautua uusi keskustapuisto, Elielinpuisto. Yksittäisten kiinteistöjen ja uudisrakennusten sijaan katse pitää nostaa kaupunkiympäristöön ja kulttuuriympäristön sekä luonnon muodostamaan kokonaistaideteokseen.

“Suurin osa kilpailuehdotuksista söisivät sisäänsä ravintola Vltavan rakennuksen”, nostaa esiin Suunnan toiminnanjohtaja Nico Anton Saramo. “Uskallamme todeta, kuten kansalaisten antamista runsaslukuisista kommenteistakin voi päätellä, että moni arvostaa enemmän ravintolan edustamaa perinteisempää arkkitehtuuria kuin kilpailuehdotusten kolhoa kolossaalisuutta.”

“On aika vihdoin tuoda alueen arvorakennukset paremmin esiin ja hyödyntää Elielinaukion uudistamisen tarjoama ainutlaatuinen mahdollisuus suunnitella Helsingin päärautatieasemalta Töölöön kulkeva viihtyisä kävely- ja virkistysalue”, Suunnanjohtaja Toni Jalonen julistaa.

Kuva: Suunnan taiteilija Iisak V. Elieser Selinin havainnekuva Suunnan esittämästä vaihtoehtoisesta lähestymistavasta Elielinaukion uudistamiseen.