Siirry suoraan sisältöön

Timo Hännikäinen: ABC-kirja

Aikamme ilmiöt A:sta Ö:hön

Kirjakatsauksen kirjoittaja: Jasmina Ollikainen

»ABC-kirja» on kirjailija Timo Hännikäisen tuorein teos. Nimensä puolesta se viittaa tietenkin Mikael Agricolan »ABC-kiriaan», mutta aapisen sijasta se on oikeastaan satiirinen tietosanakirja. Hännikäinen on itse kuvaillut teostaan selviytymisoppaaksi tai varoitukseksi nykymaailmaa ajatellen. 

Sekä kirjailija Hännikäinen että moni muukin on todennut, että tämän päivän maailmassa karikatyyria ei usein erota esikuvastaan, mikä tekee satiirin tuottamisesta vaikeampaa. Tästä huolimatta Hännikäinen onnistuu hyvin tiivistämään nykyajan trenditermit kuten batiikkinoidan, boomerin, influensserin ja etnonationalismin. Samalla hänen tekstinsä sisältää kannanottoja ja esittää moniin termeihin liittyvät paradoksit hauskalla ja sujuvalla tavalla. Hännikäinen tuo esiin myös uusia tai vähemmän tunnettuja käsitteitä sekä oikoo usein väärin käytettyjä sanoja.

»ABC-kirja» on kirjoitettu selkeällä, oivaltavalla ja tarkalla tyylillä. Timo Hännikäinen onnistuu tässäkin teoksessa kiteyttämään asiansa hyvin niin, että se jää lukijan mieleen ja usein myös naurattaa. Lähes kaikista kirjaimista on keksitty useampikin lyhyt kappale, joiden pituudet vaihtelevat. Useimmiten ne ovat sopivan pituisia, vaikka eräistä aiheista, kuten cancel-kulttuurista, olisi mieluusti lukenut enemmänkin. 

Teemansa puolesta »ABC-kirja» on jatkoa Hännikäisen omaelämänkerralliselle teokselle »Lihamylly» (2017).  »ABC-kirja» käsittelee pääosin yleisesti käytettyjä termejä, jotka ainakin kirjan lukemisen jälkeen tulevat kaikille selviksi. Joukossa on kuitenkin myös toisen tyylisiä kappaleita, joiden ymmärtäminen vaatii tutustumista Hännikäisen varhaisempaan ”tuotantoon”. Varsinkin N-kirjaimen kohdalta löytyy kiinnostavia sanoja. Tästä saa käsityksen, että kirja on suunnattu tietylle, rajatummalle, lukijakunnalle. 

»ABC-kirja» sopii silti kepeytensä takia luettavaksi moniin erilaisiin tilanteisiin, esimerkiksi työmatkalle bussiin. Lyhyet ja selkeät tekstinpätkät ovat helposti lähestyttäviä heillekin, jotka eivät ole tottuneet lukemaan paksuja kirjoja. »ABC-kirja» vetoaa varmasti eniten niihin, jotka ovat tottuneet sosiaalisen median käyttöön. Sellaiset ihmiset löytävät teoksesta sekä uutta että tuttua. Kirjasta kiinnostuneille voi suositella Hännikäisen muitakin kirjoja ja kirjoituksia. »ABC-kirjaan» liittyvän haastattelun voit katsoa täältä:

  • Hännikäinen, Timo: ABC-kirja
  • Kiuas Kustannus, 2021
  • 253 sivua